Årets pasient ved Okhaldhunga sykehus

Årets pasient ved Okhaldhunga sykehus

Phurba er 18 år, og ble kåret til årets pasient under fødselsdagsfeiring til Okhaldhunga sykehus.

Skrevet av
Kristin og Erik Bøhler
31. mars 2018.

Årets pasient er ingen lett tittel å få. Hun har hatt mye vondt før hun kom så langt. Det begynte med magesmerter. Det er jo noe som går over, tenkte familien. Men da det ikke ga seg gikk de til shamanen. Siden han bodde i landsbyen var det lettest. De bor så høyt at det bare er poteter som kan dyrkes der. Derfor drøyde de hjemme. Men magesmertene tiltok, og det ble mange turer til shamanen. Etter ti dager forsto det at det sto om livet for datteren. Så de la i vei mot sykehuset, først fem timer å gå til veien, og deretter fire timer med bil.

Da hun kom hit til «Mission» fant de at magen var full av puss, og hun ble tatt rett inn på operasjonssalen. En gammel sprukken blindtarm var roten til alt det onde i Phurbas mage. Råtne deler av blindtarmen ble fjernet, og bukhulen grundig skyllet. Noen skumle pusslommer hadde lurt seg opp bak leveren. Der la de inn et dren hvor det i løpet av de neste to ukene tømte seg halvannen liter puss. Hun var veldig syk og lå med oksygen i over en uke. Dr Erik snakket alvorlig med far og fortalte det var mulig hun ikke ville greie det.

Hver dag var spørsmålet, hvordan går det med Phurba? Har hun åpnet øynene? Hver dag var hun med i vår bønn på morgenmøtet.

Hun greide det! Med så mye puss ble det jo infeksjon i såret, og stingene måtte åpnes og siden sys for så og åpnes igjen. Alt måtte heles fra grunnen. Foreldrene måtte hjem og arbeide på jorda, mens Phurba har gått stille og blid blant våre andre pasienter og gitt mange av dem godt mot i tøffe tider.

Etter to måneder kunne hun skrives ut. Hun veide 50 kilo før hun ble syk, 35 kg neste gang hun kunne stå på en vekt og 40 kilo da hun kunne reise hjem. Det sier noe om den sykdomsreisen hun har vært igjennom. Det ble en stor regning. Foreldrene klarte mye, men også pasientfondets givere var med.

Hver gang jeg møtte henne måtte jeg takke Gud. Phurba ble til glede for oss, og Gud til ære.

Mer å lese fra Okhaldhunga? Se Okhaldhunga Times April 2018