Dramatisk flom i Bangladesh og India

Dramatisk flom i Bangladesh og India

Bangladesh og India opplever en av de mest ødeleggende oversvømmelsene på mange år. Uvanlig kraftig monsunregn har vasket bort over 300 000 hektar dyrket mark og forårsaket enorme ødeleggelser over hele det nordlige Bangladesh.

– Over fire millioner mennesker er så langt berørt av oversvømmelsene i det nordlige Bangladesh, og over 600 000 mennesker er blitt hjemløse som følge av flomskadene, forteller generalsekretær i Normisjon Anne Birgitta Langmoen Kvelland.

Normisjon har i mange år drevet arbeid i områdene som nå er ødelagt av flommen, og får gjennom sine lokale samarbeidspartnere oppdateringer på den kritiske situasjonen i landet. Nær halvparten av Bangladeshs distrikter er rammet av flommen, de fleste i den nordlige delen av landet der Normisjon har mye av sitt arbeid. Også i India har flere elver gått over sine bredder, i delstaten Assam er over én million mennesker rammet av flommen på ulike vis.

– Vi har aldri i vår levetid sett en så ødeleggende flom, sier Victor Lakra i Northern Development Foundation, en av Normisjons samarbeidspartnere i Bangladesh. – Her, nord i Bangladesh, er mange tusen jordhytter jevnet med jorden av flomvannet. Mange familier kommer til oss og har mistet alt. De ber om hjelp, men vi er tomme for ressurser. Vi trenger bistand.

Enkelte distrikter er så godt som avskåret fra omverdenen, da vannmassene har vasket bort veier og oversvømt jernbanelinjer. Over 100 mennesker har allerede mistet livet, og dødstallene stiger stadig. Mangel på husly, mat og rent vann vil i løpet av kort tid kunne forårsake enda større tap av liv.

Nelson Sarkar, direktør for Normisjons arbeid i Bangladesh, forteller at matvareprisene i området har skutt i været som følge av flommen, og sier at en langvarig konsekvens av de enorme ødeleggelsene vil være omfattende matmangel. Selv om myndighetene deler ut ris og andre tørrvarer til flomrammede, er dette langt fra nok til å avverge det som kan utvikle seg til en sultkatastrofe i landet.

– Normisjon har satt i gang en innsamling direkte til de flomrammede områdene i Bangladesh og India. Vi oppfordrer alle som har mulighet til å støtte dette arbeidet, avslutter Anne Birgitta Langmoen Kvelland.

Du kan gi til hjelpearbeidet i Bangladesh og India på følgende måter:

  1. Vipps beløp til 10709 – merk med «Flom»
  2. Konto til 1503.02.13537 – merk med «Flom»
  3. Send SMS med kode FLOM til 2302 for å gi 200 kroner. 

Skrevet av: Sigrid Rege Gårdsvoll, Normisjon
Foto: Abir Abdullah / EPA / NTB scanpix
Bildetekst: En kvinne er rammet av flommen i nordlige Bangladesh. Mange har mistet alt de eier i flommen, inkludert muligheten til å dyrke mat fremover.