Godt å være tilbake i Mali

Godt å være tilbake i Mali

August er kanskje en av mine favorittmåneder. Mali, som resten av året er dekket av rødt støv, er i noen få måneder dekket av et utrolig grønt teppe. Varmen, som ellers er så påtrengende, klarer aldri å bygge seg opp til de store høyder før et regnskyll svaler ned luften igjen.

Skrevet av:
Therese Glendrange
11. august 2018

Regnet drypper forsiktig ned. Regnet som kommer i begynnelsen og slutten av regntiden er voldsomme regnskyll. Men i august kan det regne forsiktig en hel dag eller en hel natt i strekk. Det kjøler ned og ennå er varmetid bare et vagt minne. I august er det godt å være tilbake i Mali.

Den politiske situasjonen
I løpet av sommeren har de gjennomført presidentvalg i Mali. Siste valgomgang var 12. august. Da vant sittende president (Se bildet, red. anm.) med 67 %. Motkandidaten fikk 32 % av stemmene. Det kom ikke som noen overraskelse. De fleste er enige i at det ikke er mulig både å organisere valget og å tape det.

Men opposisjonen har nektet å godta valgresultatet. Senest forrige lørdag var rundt 5000 demonstranter ute i gatene i Bamako for å protestere mot resultatet, mot det de mener var utstrakt valgfusk og mot den sittende presidenten sånn generelt.

Mange er mer resignert enn opprørt over valgresultatet. Blant de 24 kandidatene så var det ingen som representerte noe nytt. Alle tilhører samme politiske klasse, og alle virker å søke posisjon mer enn endring for landet.

Det er interessante diskusjoner i lunsjpausen på jobben. Det er ikke politiske program de diskuterer, men hvor mye penger og matvarer de ulike presidentkandidatene delte ut i de ulike distriktene for å få folk til å stemme på seg. –Dere er ikke særlig trofaste. Jeg hører at kandidat NN delte ut over 500 sekker med mais i landsbyen deres, allikevel så vant han ikke! –Det er bare fordi han ikke fikk oss til å sverge. Jeg har hørt at kandidaten som var hos dere og delte ut20000 f cfa til hver familiesjef fikk folk til å sverge på koranen eller bibelen at de skulle stemme på den rette kandidaten.

Jeg rister på hodet, men mine maliske kolleger er samstemte. Det har aldri vært gjennomført et så bra valg. Ja, det er mange som har kjøpt stemmer, men med observatører fra EU, den Afrikanske Unionen og FN, så har det har ikke vært mulig å jukse med selve urnene på valgdagen. Det er et stort framskritt.

Vil du lese hele Glendrangeposten, gå til Glendrangeposten aug. 2018