Okhaldhunga School of Health Sciences!!

Okhaldhunga School of Health Sciences!!

Høres ikke det flott ut? I over et år har vi arbeidet med å starte sykepleieskole her ved sykehuset. Og så ble det mere enn som så! «Okhaldhunga School of Health Sciences» er det offisielle navnet på skolen, som foreløpig har bare én linje, og det er i sykepleie. Men som navnet indikerer vil det komme flere i årene framover, antagelig først en linje for Health Assistants, senere kommer laboratorietekniker-linje og andre.

Tekst og foto:
Kristin og Erik Bøhler.

Den 8. april 2019 ble skolen høytidelig åpnet. Her på bildet over er de tjue studentene på første sykepleier-kull i midten. Alle er kasteløse jenter som har fått så gode karakterer, og kommer fra en så fattig bakgrunn, at de har fått stipend av staten som dekker både studieplass, husrom og mat gjennom hele studieperioden på tre år. Rundt dem står skolens nytilsatte lærere, og ulike politiske og andre ledere i distriktet.

Historien om Florence Nightingale, som la grunnlaget for moderne sykepleie basert på erfaringer fra arbeidet med sårede soldater under Krimkrigen på 1850-tallet, er fremdeles en viktig inspirasjon for sykepleierne våre. Her er de nytilsatte lærerne ved skolen samlet rundt hennes portrett rett før åpningsfesten.

Tradisjonell nepali sang og dans er med ved alle høytidelige anledninger, her er det unge leger og helseassistenter som opptrer.

Vår uoppslitelige direktør Tuk har mesteparten av æren for at sykepleierskolen nå endelig kan starte. Som vår lokale Harald Hårfagre hadde han latt hår og skjegg gro gjennom hele året. Han var ganske nedgrodd da han holdt åpningstale for skolen, men dagen etter (se under! red. mrk.) viste han seg i ny og yngre versjon, her sammen med de nye studentene ved inngangen til skolen. Mange måneders innsats kronet med seier!

Mer å lese fra Okhaldhunga? Se Okhaldhunga Times Mai 2019