Visumkrøll i Senegal

Visumkrøll i Senegal

Helt i begynnelsen av mai var jeg sammen med Mali –kollega, Karen Ekern i Senegal. Min største bekymring før jeg dro, var om vi kom til å komme over grensa. I tre år har vi kjørt fritt over grensen uten visum. Siden januar har vi hatt flere besøk fra Norge. Noen har måttet skaffe seg visum på flyplassen. Noen har gått rett gjennom passkontrollen uten problem.

Skrevet av:
Therese Glendrange

For å være sikker tok jeg kontakt med den senegalesiske ambassaden her i Bamako. Der fikk jeg et litt forvirrende svar: Jo, nordmenn måtte ha visum til Senegal. Det har de alltid måttet ha. Men det var litt valgfritt.

Jeg var litt usikker på om det går an å velge å ha visum eller ikke, så jeg valgte å dra til ambassaden for å søke om visum for meg og Karen. Vel, nå viste det seg at dersom man ikke kom personlig og spurte om visumsøknad, så fikk man ikke lov til å søke. Så jeg fikk bare søkt for meg. Tre dager etter fikk jeg svar fra ambassaden. Visumsøknaden min var avslått. Jeg hadde ingen gyldig grunn til å reise inn i Senegal! Jeg var en stund usikker på om jeg hadde hørt rett. Hvordan kunne de avvise å gi meg visum når de på flyplassen får det helt uten å oppgi noen annen grunn enn at de er på tur. Og hvordan kan de avvise å gi meg visum når det er valgfritt?! Jeg snakket litt med Karen. Siden begge har vært noen ganger fram og tilbake mellom Mali og Senegal allerede så valgte vi å kjøre allikevel og satse på at det gikk bra. Det gjorde det. Politimenn på begge sider av grensen studerte passene nøye, noterte alle opplysninger og stemplet med stempel i både blått og rødt. Så det stemte visst at det er helt valgfritt om vi vil ha visum eller ei.

Om hvorfor det var så viktig å komme til Senegal, kan dere lese mere om i Glendrangeposten 6-2018